Kalde Basınç Düşürücü Regülatör

 

 

 

Açıklama

Montaj nasıl yapılır?

  • Montaja başlamadan önce tesisatı kum ve çakıl gibi partiküllerden arındırın
  • Basınç düşürücü vanadan önce bir filtre takabilirsiniz (önerilir)
  • Montaj ve servis kolaylığı için rakorlu bağlantıyı tercih edin
  • Basınç düşürücü vana dikey veya yatay bağlanabilir
  • Sıkma işlemi yapılırken anahtar ağızlarından kavrayın, gövdeden kavrayarak sıkma işlemi yapmayın
  • Vana gövdesi üzerindeki akış yönüne dikkat ederek monte edin
  • Basınç düşürücü vana giriş ve çıkışına bağlanacak olan nipel ya da boru, diş boyunun üzerinde bulunan diş boyundan uzun olmaması gerekir
  • Monte etmeden dişlere keten ya da teflon kullanarak sızdırmazlık önlemi alın (Aşırı keten ya da teflon kullanmayın, basınç düşürücü vanada çatlamalara sebep olabilir)
  • Not : Konik vida dişi açılmış boru bağlanmamalı

Basınç Düşürücü Vana Ayarı

Basınç düşürücü vanalar, fabrika ayarları olarak 8 bar giriş basıncına, çıkışı 3 bar olarak ayarlayarak piyasaya sürülürler. Eğer vananın basıncını kendiniz ayarlamak istiyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayın.

Ayarı nasıl yapılır?

  • Vana gövdesinin alt kısmındaki plastik kapağı çıkarın
  • Kapağı çıkardıktan sonra içerideki basınç ayarlama vidasını AA 5 alyan anahtarı ile çevirerek ayarlayın
  • Çıkış basıncını arttırmak için; alyanı saat yönüne çevirin
  • Çıkış basıncını düşürmek için; alyanı saat yönünün tersine çevirin
  • Ayarladığınız çıkış basıncını kontrol etmek için tesisata bağlı herhangi bir musluğu kısa süreliğine açma kapama işlemi yapmak gerekir
  • Basınç değeri tesisatınıza bağlı tüm muslukların kapalı konumda iken okunması gereken değerdir
  • Manometre yardımı ile ayarladığınız basıncı görmek için, basınç düşürücü vananın üstünde bulunan kör tapayı sökerek bir manometre takabilirsiniz

Neden Basınç Düşürücü Vana Kullanmalı?

Basınç düşürücü vanaların görevi, hava tesisatı, su tesisatı, korozyon yapmayan akışkanlarda ve gaz tesisatındaki basınç dalgalanmalarını dengeleyerek basınçtan dolayı oluşabilecek sorunların önüne geçmektir.

“Kullanmalı mıyız?” diye soracak olursanız, basınç düşürücü vana kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Basınç düşürücü vana nerelerde kullanılır?

Evlerde ve ofislerde basınç düşürücü vanalarının kullanım sebebi, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi ve musluklar vb. cihazları olası yüksek basınçlardan korur. Ayrıca çıkış basıncının ayarlanabilmesi sayesinde tüketimden de tasarruf sağlanır.

Basınç Düşürücü Vana Nereye Takılır?

Basınç düşürücü vanalar, her dairenin su sayacından sonra takılır. Kombi su girişi alanlarında da kullanımı uygundur. Böylece su basıncının dalgalanması yüzünden evinizdeki tesisatlar ve cihazlar zarar görmeyecektir.

Günümüzde sık sık karşılaştığımız bir durum boruların patlamasıdır. Bu durum sonrası bunun nedeni araştırılır. Ancak genellikle su borularında yüksek basınç sonrası boru patlakları gözlemlenebiliyor. Elbette bu tür boru patlamaları veya çatlakları sadece yüksek basınçtan kaynaklanmıyor. İşçilik ve kullanılan boruların kalitesi de buna sebep olabiliyor.

Geceleri şebeke suyunun basıncı artması nedeniyle birçok yapıda bulunan su tesisatındaki borular hasar görüyor. Bu tür sorunları basit bir işlem yaptırarak kontrol altına alabilirsiniz. Basınç düşürücü vanalar tam da bu alanda devreye giriyor. Basınç düşürücü vanalar, şebeke suyundaki ani basınç değişimlerini kontrol ederek evlerinizdeki veya iş yerlerinizdeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi gibi doğrudan su tesisatına bağlı olan cihazları da korur.

Ani basınç yükselmesi musluk, kozet veya asma rezervuarlardaki mekanizmayı da bozabilir. Basınç düşürücü vanalar farklı marka ve kalitede piyasada satılmaktadırlar. Bu tür vanalar uzun süreli kullanılacağından maliyetten kaçmayarak kaliteli bir basınç düşürücü vana almanız daha doğru olacaktır.

Basınç düşürücü vana ayarı yapılmadan önce montajının yapılması gerekmekte. Basınç düşürücü vana montajını basınç kontrolü yapacağınız su tesisatı hattından önce bağlamalısınız. Örneğin, evinize gelen şebeke suyunun basıncını kontrol etmek için su sayacından hemen sonra takmanız gerekir. Kimi zaman kombi su girişinden önce de takılarak kombiye zarar vermesi engellenir.

Bazen bina veya apartmanların su girişine basınç düşürücü vana takılarak binadaki tüm dairelerin su basıncı kontrol altına alınır. Fakat unutmamak gerekir ki, bina girişine takılan basınç düşürücü vana tüm dairelerde aynı basınç değerini yakalayamaz. En üst kattaki daire ile en alt kattaki dairenin su tesisatındaki basınç aynı olmayacaktır. Bu nedenle her dairenin kendi su sayacından sonra takılması daha mantıklıdır.

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

“Kalde Basınç Düşürücü Regülatör” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.